
حلول سال جارى كه مصادف با يادكرد فاجعه عاشورا و بزرگداشت نهضت حماسه ساز كربلا گرديد متاسفانه با رويداد ننگين و جنايت بار جنگ و تجاوز مستكبران جهان نيز همزمان شد. اين رخداد تلخ و دهشتناك كه نمايشى از جهانىسازى و جهانخوارى جديد است، براى ما كه در آستانه برگزارى چهارمين كنگره دين پژوهان با عنوان جهانى شدن و دين، فرصتها و چالشها هستيم در خور توجه و تامل بيشتر است.
اين حادثه كه تلاشهاى علمى و فكرى انديشمندان و سياستگران غرب، براى تشكيل مجامع و مؤسسات جهانى را، بىاعتبار مىسازد، و به آرمانهاى آنان چونان خرد جمعى، همزيستى مسالمتآميز و صلح جهانى خط بطلان مىكشد، به درستى تفاوت جهانى سازى آمريكايى كه غلبه قدرت و ثروت بر جهان بشرى است را با جهانى شدن كه فرايند انقلاب صنعتى و بويژه انقلاب الكترونيك و رشد و توسعه فنآورى رسانهاى است، را آشكار ساخته است.
به هر حال دينداران و معنويتگرايان چه ايرانى و غيرايرانى، همه در برابر اين واقعيت قرار گرفتهاند، بىترديد هر دو مقوله جهانى شدن و جهانى سازى با سرنوشت امروز و فرداى آنان پيوند يافته است متدينان بايد هر دو مقوله را به درستى بشناسند و آثار و پيامدهاى آن را بر باورها و حيات فكرى و اجتماعى خويش تحليل نمايند و ببينند در برابر اين واقعيت چه بايد بكنند، بى ترديد وحدت و نوع دنياى اسلام كه مجموعهاى از فرهنگها و تمدنهاى گوناگون را در پيكرهاى واحد گردآورده است، در چالشى عظيم قرار گرفته است هجوم فرهنگهاى مختلف به ويژه آنها كه مخترع فنآورى اطلاعاتى جديد هستند و يا آن را در اختيار دارند با بهرهگيرى از سختافزار و نرمافزار نوين، خرده فرهنگها را در معرض هجوم بىامان قرار مىدهد، اما نمىتوان پذيرفت كه اين فرهنگهاى كوچك و گوناگون ناگزير در معرض استهلاك و اضمحلال قرار گرفتهاند، زيرا بعيد نيست كه با حضور در نهضت نرمافزارى و اطلاعرسانى نوين و يا بازسازى و نقد و انعطاف و همسازگرى، بتوانند دوباره اعلام موجوديت نمايند و چه بسا كه در فرهنگ جهانى تاثير گذار شوند.
شايد آينده جهان با سلطه يكى از تمدنها و فرهنگها و يا تركيبى از همه به فرجام برسد. به هر حال انديشمندان دينى ممكن است از رد و انكار تا حضور و تاثيرگذارى اختلاف نظر داشته باشند، هر چه باشد اميدواريم كه ثمره اين همايش و همانديشى مبارك باشد.
منبع : دبیرخانه دین پژوهان کشور