
صفحات جديد اينترتنى راديو قرآن(1)
صفحات جديد اينترنتى راديو قرآن اسفندماه 81 در مراسمى، با حضور تعدادى از مسئولان و كاركنان صدا و سيماى جمهورى اسلامى ايران آغاز به كار كرد.
در مراسم افتتاح اين سامانه جديد، على آقا محمدى قائم مقام سازمان صدا و سيما در سخنانى به شناسايى پديدههاى جديد تبليغ دين به عنوان نيازى ضرورى اشاره كرد و افزود:
«امروز جامعه جهانى به گونهاى ترتيب يافته كه در صورت عدم تعامل با آن به روشهاى جديد، قطعا لطمه خواهيم خورد».
آقامحمدى آنگاه گفت: «مقوله اينترنت آن قدر مهم است كه تا چندى ديگر سران كشورهاى جهان براى تدوين مقررات مربوط به آن گردهم مىآيند و از نظر سازمانهاى بين المللى اينترنت و حقوق مربوط به آن از جمله حقوق بشر به شمار مىآيد.»
قائم مقام سازمان صدا و سيما از شرايط دشوار امروز جهان در تبليغ دين به عنوان امرى هميشگى و غير قابل اجتناب ياد كرد و اظهار داشت: «همه مذاهب و اديان در ابتداى ظهور خود دچار مشكلات زيادى بودهاند و در ادامه راه هم همواره با مصائب فراوان دست پنجه نرم كردهاند. اكنون نيز بايد از محوشدن دين از زندگى بشر نگران باشيم».
او افزود: «هميشه گروهى كه نسبت به دين بى تفاوت باشند وجود دارند و نبايد فكر كنيم اگر چند نفر بر ضد اسلام سخن گفتند تمامى جامعه رو به سوى الحاد پيش مىرود.
اما اين وظيفه و ماموريت ما براى جلب و جذب افراد بيشتر به سوى معارف اسلامى را از ميان نمىبرد و اين كار قطعاً بايد با شيوههاى جديد انجام گيرد.»
قائم مقام سازمان صدا و سيما بر مقوله كاربردى كردن مفاهيم قرآن موجود در اينترنت تاكيد كرد و گفت: «بايد اينترنت و ساير مقولات فرهنگى قرآنى به گونهاى طراحى شوند كه بتوانند به نياز جامعه به خصوص جوانان در زندگى روزمره هم پاسخ دهند.
از جمله مىتوان در آموزش قرآن به موضوع تكيه بر مسائلى كه در مصاحبههاى استخدامى از جوانان پرسيده مىشود اشاره كنيم.
هم چنين بايد براى دانشآموزان جهت موفقيت در امتحانات قرآن مدارس، برنامهاى طرح شود».
پيش از سخنان آقا محمدى، دكتر سارى مدير شبكه راديويى قرآن در سخنانى به موضوع تاثير متقابل فرهنگها بر يكديگر اشاره و گفت: در جامعه امروز، تبادل فرهنگى با كاغذ و قلم پيش نمىرود بلكه اينترنت و امواج تصويرى و صوتى همه فاصلهها را در مىنوردند.»
سارى تصريح كرد «در اين شرايط، كشورهاى قدرتمند به راحتى فرهنگ خود را در بطن جوامع تزريق مىكنند و كسانى كه براى پيشرفت در مقوله ارتباطات منفعل هستند قطعا از هر گونه فرهنگ تهى مىشوند عدم تحرك در اين حوزه به وابستگى مطلق انديشه منجر مىشود».
وى آنگاه افزود: صدا و سيما با درك اين نياز همت زيادى صورت مىدهد تا بتواند فرهنگ كشور را از طريق امكانات جديد از گزند تهاجمات حفظ نمايد».
مدير راديو قرآن گفت: «قرآن براى راهيابى به سامانههاى جديد هيچ كمبودى ندارد زيرا اين كتاب عزيز مملو از ارزشهاى اجتماعى ذيقيمت براى بشريت است».
صفحات جديد سايت اينترنتى راديو قرآن به آدرس www.IRIB.COM/radio/Quran شامل: 40بخش با موضوعات متنوع قرآنى به صورت متن و تصوير است كه از جمله مىتوان به اين موارد اشاره كرد:
آموزش قرآن از سطح مبتدى تا سطح عالى به صورت صوتى
12160دقيقه صوت و برنامه قرآنى
بخش ويژه كودكان شامل قصه پيامبران، تلاوت قرآن، نمايش، تواشيح و آموزش نماز
بخش تلاوت سى جزء قرآن
بخش تفسير قرآن
بخش حفظ قرآن با امكان چند بار تكرار آيه
بخش سورهشناسى
بخش پژوهشها و پايان نامههاى قرآنى
سايت اينترنتى راديو قرآن به همت كاركنان اين شبكه راديويى و اداره كل اطلاعات و برنامه ريزى معاونت صدا شكل گرفته است.
بررسى ماهنامه «نور ولايت» ارگان «فرقه مهدويه» هندوستان(2)
مجله «نور ولايت» ماهنامه «فرقه مهدويه هندوستان» است كه بر حسب ماههاى قمرى منتشر ميشود و جمله «قوم مهديه كاترجمان» - (سخنگوى فرقه مهدويه) - در صفحه اول آن ديده مىشود. در روى جلد و شناسنامه ماهنامه، بدون اشاره به مدت انتشار آن (سال شروع انتشار)، به شماره مجله (24) و محل انتشار آن، حيدرآباد اشاره شده و در سرمقاله آن (ص 3) تصريح گرديده است كه «بيست و چهارمين شماره ماهنامه نور ولايت به ميلاد خليفه اللّه مهدى موعود اختصاص داده شده است» و حاكى از تخصيص اين شماره به پانصد و هفتاد و ششمين سال تولد «سيد محمد جونپورى» موسس فرقه مهدويه هند است.
در اين شماره جمعاً 14 مقاله راجع به مبانى اعتقادى، شرح حال رهبر فرقه و تعليمات (ارشادات) وى و رد شبهات مخالفان به چاپ رسيده است كه به طور مختصر به آنها اشاره مىشود:
1- مقاله اول؛ با عنوان «انوار قرآن» در 11 صفحه حاوى ترجمه و تفسير آياتى از قرآن مجيد (سوره حمد و آيات مربوط به هدايت» در اثبات قول رهبر فرقه مبنى بر اينكه «مذهب ما، كتاب اللّه و اتباع محمد رسول اللّه است» (ص 10 - 17) و تصريح به اين كه «نمازى كه در آن سوره حمد خوانده نشود صحيح نيست» به اسناد حديثى از پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله در «سنن نسائى» و نيز پارهاى از تعاليم مهدويه راجع به ايمان، اعتقاد آنان به چهار ركن (نماز، روزه، حج و زكوه)، بىنيازى از غير خدا و انقطاع از ما سوى اللّه.. به نظر مىرسد اين مقاله كه به قلم يكى از علماى فرقه است در رد شبهات مخالفين، كه آنان را «تارك الصلوه» و «ذكرى» (ترككنندگان و جايگزينكنندگان ذكر به جاى آن» معرفى مىكنند، نوشته شده باشد.
2- مقاله دوم با عنوان «ارشاد حضرت محمدصلى الله عليه وآله رسول اللّه» حاوى ترجمه و شرح روايت نبوىصلى الله عليه وآله به اين مضمون «المهدى منى يقفوا اثرى و لا يخطا» (مهدى از من است و پا به جاى پاى من مىگذارد و خطا نمىكند) در شان «سيد محمد جونپورى» و ذكر نمونه هايى از تطابق سيره رسول خداصلى الله عليه وآله با سيره وى نوشته شده است. در اين مقاله همچنين با نقل حديثى از پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله به اين مضمون كه «دنيا هرگز به پايان نمىرسد مگر اين كه از اهل بيت من كسى ظهور خواهد كرد كه نامش با نام من و نام پدرش با نام پدرم منطبق است» نتيجه مىگيرد كه «سيد محمد جونپورى» كه هم از اهل بيت پيامبرصلى الله عليه وآله - از نسل حضرت امام موسى كاظمعليه السلام (برابر شجرهنامه) و هم نامش محمد و نام پدرش عبداللّه است، همان مهدى موعود است. همچنين در اين مقاله با ذكر روايتى از پيامبرصلى الله عليه وآله به اين مضمون كه فرقه به احاديث اهل تسنن در مورد مهدى موعود، روشن مىشود.
3- مقاله سوم با عنوان «يوم ميلاد مهدى» حاوى تفسير آياتى از قرآن و نتيجهگيرى به اين كه دين اسلام به دو دوره «اولين» يعنى صدر اسلام (دوره عروج و ترقى) و «آخرين» يعنى دوره ضعف و زوال تقسيم مىشود و در دوره «آخرين» يعنى دوره ضعف و زوال آن را از انزوا و ضعف خارج كرده به عروج خواهد رسانيد. اين شخص «مهدى موعود» است كه با توجه به نقش «سيد محمد جونچورى» در تجديد حيات اسلام، با شخصيت وى منطبق مىباشد. (ص 36 س 1)
4- مقاله چهارم با عنوان «افتخار به حسب و نسب از ديدگاه اسلام و مهدويت» كه در آن نازش به حسب و نسب نكوهش و از قول سيد محمد منچورى نقل شده است:
«خداى تعالى (از كسى) نخواهد پرسيد كه پسر احمد است يا محمد...» (ص 41 س 16)
5- مقاله پنجم با عنوان «قرآن و مهدى» مىباشد كه در آن به مبانى اعتقادى «مهدويه» هند اشاره شده است.
در اين مقاله با استناد به آيه مباركه: افمن كان على بينه من ربه و يتلوه شاهد منه و من قبله كتاب موسى امام و رحمه... (سوره هود آيه 17) و ادعا به اينكه مقصود از «من» (كسى كه) در اول آيه مهدى موعود است و اين موضوع را سيد محمد جونچورى را به نقل از «ميان عبد الرشيد» از شاگردان سيد، بيان مىكند كه گفت: «من بدون واسطه از خداى تعالى مىشنوم كه اين آيه در حق توست و مراد از «من» در اين آيه ذات توست و مراد از بينه، پيروى ولايت حضرت محمدصلى الله عليه وآله در قول و فعل و حال است و مراد از ولايت محمديهصلى الله عليه وآله (ص 51 س 13) در اين مقاله همچنين با استناد به قول حضرت عيسىعليه السلام مبنى بر اين كه «نحن ناتيكم بالتنزيل و اما التاويل فسياتيكم به الفار قليط» (ما كلام وحى را مىآوريم ولى تاويل و تفسير آن را فارقليط خواهد آورد) ادعا شده است كه فارقليط همان مهدى موعود (سيد محمد جونپورى) است كه ظهور خواهد كرد و كلام خدا را تاويل و تفسير خواهد نمود. (طبق اعتقاد مسلمانان، فارقليط لقب عبرى حضرت محمدصلى الله عليه وآله است) در ادامه مقاله شش آيه از آيات قرآن كريم و يك روايت از رسول اكرمصلى الله عليه وآله مورد تفسير و تاويل وقايع و از آنها «مهدويت» سيد محمد جونپورى و كافر بودن منكران مهدويت وى، استخراج و استنتاج گرديده است.
6- مقاله ششم با عنوان «سخن بليغ» حاوى دستورات اخلاقى «سيد» به پيروان خود از جمله دعوت به سادگى و درويشى و ترك لذات و مراقبت بر گفتار و رفتار و... مىباشد.
7- مقاله هفتم با عنوان «بعثت مهدى بر اساس قرآن و حديث» شامل مطالبى پيرامون اثبات مهدويت سيد محمد جونپورى بر پايه آياتى از قرآن مجيد و احاديث نبوىصلى الله عليه وآله است.
8- مقاله هشتم با عنوان «مطالبى پيرامون ذكر» حاوى فضيلت و جايگاه ذكر در عقيده مهدويت و منابع قرآنى و روائى آن مىباشد. در صدر مقاله با اشاره به پنج واجب دينى (در نزد مهدويون) شامل: كلمه طيبه (لا اله الا اللّه) نماز، روزه، حج و زكوه و بيان اين كه مقصود اصلى شارع از وضع اين اصول (عبادات) ذكر خداست، به اهميت محورى ذكر پرداخته و بر اهتمام آن از سوى پيروان تاكيد مىنمايد: ذكر خدا جان همه عبادات است (ص 91). لازم به يادآورى است، مهدويون در شبه قاره به خصوص در بلوچستان و سند، به «ذكريه» - (اهل ذكر) معروفند كه اين نامگذارى، به تناسب اهتمام مهدوىها (به خصوص مشايخ آنها) به ذكر صورت گرفته است. و ممكن است به دليل شكل نمازهاى يوميه (پنجگانه) آنها را فقط شامل ذكر (بدون قيام و قعود) مىباشد اين تسميه صورت گرفته باشد. در پاكستان، صف «ذكرى» در مقابل «نمازى» به كار مىرود و منظور از آن تقسيمبندى بين نمازگزاران (يعنى مسلمانان) و ذكريان (يعنى كسانى كه نماز را ترك و به جاى آن ذكر را جايگزين كردهاند) مىباشد و بدبينى خاصى نسبت به آنها به دليل ترك نماز در بين مردم وجود دارد.
9- مقاله نهم با عنوان «اهميت علم فقه و فقها» حاوى نظرات سيد محمد جونپورى درباره فقه و تفقه در عقيده مهدويه مىباشد، بر پايه نظر وى، فقه، مورد قبول و اجتهاد فقهى قابل تقليد است. «مهدويه» در استنباط احكام شرعى مانند اهل حديث، مستقيما احكام را از قرآن و حديث استخراج نمىكنند. بلكه اهل «تقليد» مىباشند، منتها اين تقليد مبنى بر «عاليت» يعنى قول برتر است به اين معنى كه علماى مهدوى مىبايست با آشنايى و تبحر در فقه مذاهب پنجگانه: حنفى، مالكى، شافعى، حنبلى و جعفرى و مقايسه آنها باهم حكم برتر را معين كنند و براى پيروان (مقلدان) تشريح نمايند. (ص 109 س 8).
10- مقاله دهم با عنوان «گوشه هايى از جلوه يار» حاوى فضايل اخلاقى «سيد محمد» و سختىها و مشقاتى است كه راه تبليغ عقيده متحمل شد. از جمله سفر 23 سالهاش به اقصى نقاط هند و سند و افغانستان و جده و مكه و مدينه با پاى پياده (و بعضا با اسب و شتر) و زجر و گرسنگى وى و همراهان و ايمان آوردن سلطان غياث الدين حاكم ايالت «ماندو» ى هند و اعطاى هفت قنطار طلا و يك كرور (ده ميليون) سكه به «سيد» كه بلافاصله آنها را بين فقرا تقسيم كرد و... (ص 123). در اين مقاله همچنين به واقعهاى اشاره شده است مبنى بر اينكه حاكم فراه (افغانستان) بنام مير ذوالنون از «سيد محمد جونچورى» پرسيد: در احاديث آمده است كه شمشير بر مهدى كارگر نيست آيا تو چنينى؟ سيد شمشير خود را بدو داد و گفت: بگير و بيازماى! مير ذوالنون سه بار شمشير كشيد ولى دستش هر بار شل شد و از حركت باز ايستاد... و آخرالامر با خجلت و ندامت در پاى «سيد» افتاد و ايمان آورد (ص 125 سطور آخر)
11- مقاله يازدهم با عنوان «ديدار خدا» حاوى مطالبى مبنى بر قابل رؤيت بودن خدا مىباشد. در اين مقاله با اشاره به قول «سيد» در وصف مؤمن مبنى بر اينكه مؤمن به چشم سريا در خواب خدا را مىبيند قابل رؤيت بودن خدا مورد بحث قرار گرفته و با تفسير سطحى از چند آيه قرآن كريم، «لقاءاللّه» رؤيت حسى خدا ناميده شده است.
12- مقاله دوازدهم با عنوان «انكار مهدى» حاوى احاديثى از پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله در كافر بودن منكران مهدى است. در بخشى از اين مقاله آمده است: حضرت خضرعليه السلام با «سيد» ملاقات و مهدويت ايشان را تصديق كرد و امانتى را كه از حضرت رسول اكرمصلى الله عليه وآله به همراه داشت به وى تقديم نمود (ص 159 سطور آخر)
13- مقاله سيزدهم با عنوان «نور چشمان» در بيان فضيلت نماز و لزوم توجه نسل جديد به اين فريضه مىباشد.
14- مقاله چهاردهم با عنوان «كلمات معصومانه» به انگليسى حاوى اصول عقايد مهدويت و لزوم پذيرش تعاليم «سيد» به استناد آياتى از قرآن كريم مىباشد.
به جز مقالات فوق و 16 صفحه اشعار نعتيه (شبيه به نعت پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله در پاكستان و 8 صفحه اخبار مراسم فرقه، بقيه مجله شامل آگهىهاى تبليغاتى (تجارى و خدماتى) مهدوىهاى هندوستان است كه در صدر هر يك از آنها معمولا جملهاى از «سيد محمد منچورى» به چشم مىخورد.
منبع: سركنسولگرى جمهورى اسلامى ايران در حيدرآباد - هند
معرفى مركز تحقيقاتى وابسته به دانشگاه راتجرز
Virtual Religion Index
اين مركز اطلاعرسانى به عنوان يكى از مهمترين مراكز تحقيقاتى وابسته به دانشگاه راتجرز، در رابطه با دسترسى به منابع دينپژوهى در اينترنت مورد استفاده و مراجعات مكرر دانشپژوهان قرار مىگيرد. به وسيله اين سايت مىتوان به مراكز مهم تحقيقاتى و اطلاعرسانى اديان دست يافت. مباحث مطرح شده در اين سايت عبارتند از: مطالعات آكادميك، اديان آمريكايى، اديان شرق نزديك، جامعهشناسى و دين، هنر و باستانشناسى، مطالعات مسيحى، مطالعات بودايى، مطالعات تطبيقى اديان، كنفوسيوس در باستان، شرق آسيا، مطالعات عرفانى و اخلاقى، مطالعات رومى، يونانى، مطالعات هندويى، مطالعات اسلامى، مطالعات يهودى، فلسفه و الهيات و روانشناسى دين.
طرحى اين سايت به گونهاى است كه با باز كردن پرونده هر كدام از اين سرفصلها مىتوان به راحتى به زيرمجموعه مهم و قابل استفاده در رابطه با هر سرفصل، دسترسى پيدا كرد.
آدرس اين سايت عبارت است از:
religion.rutgers.edu/vir
انيشتن:
دين من همان ايمان عاطفى و عميق من نسبت به قدرت عاقله ايست كه در هر چه مى نگرم سيماى او را مى بينم، اين ايمان براى من معنى خدا را درست مىكند.
جان ادلف بوهلر (شيميدان):
در طبيعت به هر سوى مى نگرم نظام و مشيت نمايان است... هر قانونى كه بشر كشف مىكند، او را يك قدم به خدا نزديكتر مى سازد، و خدا را بيشتر مى شناسد، اما اينها فقط وسيله تجلى او نيست، زيرا وى خود را به وسيله پيامبران و كتب مقدسه نيز به بشر معرفى كرده است و اين خيلى مهمتر است.
فرانك آلن (فيزيك دان):
پروتئين ماده شيميائى بى جانى است و چون گوهر اسرارآميز حيات، به آن در آميزد زنده مى شود، فقط عقل بى پايان خداوند يعنى ذات خداوند است كه مى توانسته است بداند چنين مولكولى قابل پذيرفتن حيات است، و توانسته است آنرا بيافريند.
جان كلولند (رياضيدان و شيميدان):
چون ماده نمى تواند خود و قوانين حاكم بر خود را بيافريند، آفرينش ناچار بايد به وسيله عامل غير مادى صورت گرفته باشد... بدون شك و ترديد وجود ذات اعلاى روحانى، يعنى خداى آفريننده، و مدبر جهان را مى پذيريم و به او ايمان مى آوريم.
پاترى پورتر (فيزيكدان و رياضيدان):
خلقت به هر نحو كه انجام شده به دست خالق بوده، و وجود خداى متعال، پايه اساسى هر فرضيه ايست، و جواب سئوالات كه تا بحال پاسخش به كسى داده نشده است، يك كلمه است: و آن خدا است .
ادوارد لوتركيل( جانور و حشره شناس):
مطالعات علمى هر صاحب عقل سليم را مجبور مىكند كه به يك علت اوليه قائل شود كه ما آنرا خدا مى ناميم.
والتر اسكار لندبرك (فيزيولوژيست و بيوشيميست):
اصول اوليه علوم ذاتا به وجود خدا دلالت دارند.
پول كلارنس (فيزيكدان):
خداوند مبدأ خلقت انسان و ساير كائنات مى باشد و نظم و ترتيب جهان را رهبرى مىكند.
جرج هربرت بلونت (فيزيكدان):
من نه تنها به خدا ايمان دارم بلكه به او اعتماد و توكل دارم.
المرو مورد (شيميدان):
من به عنوان يك شيميدان به وجود خدائى حاضر و ناظر ايمان دارم و به عقيده من يك حكمت عاليه لاهوتى تمام دنيا و مافيها را آفريده و آن پروردگار است.
هانرى پوانكاره:
دنيا مصنوع خداست زيرا كه داراى نظام است و موزون مى باشد.
هرشل (دانشمند هيئت):
هر قدر دايره علم وسيعتر مى گردد. براهين دندان شكن و قوىتر، براى وجود خداوند ازلى و ابدى بدست مى آيد.
افلاطون:
پيدايش جهان اثر فيض بخش پروردگار است كه بخل و دريغ ندارد.
دكارت:
به حكم موجود بودن جهان، خدا هست.
پي نوشت :
1) گلستان قرآن، ش 144.
2) برگرفته از پايگاه اينترنتى سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامى.
منبع : دبیرخانه دین پژوهان کشور