
(R&AC)مركز مطالعات دينى و فرهنگى آمريكا
مركز مطالعات دينى و فرهنگى آمريكا يك مؤسسه تحقيقاتى با پشتوانه مردمى است كه تلاش مىكند ميزان درك ارتباط بين دين و ساير جلوههاى فرهنگ آمريكايى را ارتقا دهد. اين مركز در سال 1989 در دانشكده علوم انسانى دانشگاه اينديانا در اينديانا پليس تأسيس شد.
برنامهها، فعاليتها و نشريات
فعاليتهاى اين مركز تحقيقاتى شامل برگزارى همايشها و گردهمايىهاى ملى، انتشار كتاب، رساله، كتابشناسى و پروژههاى تحقيقاتى، اعطاى بورس تحصيلى به دانشجويان، ايجاد ارتباط با مراكز فعال در زمينههاى مرتبط با مقولات دين و فرهنگ در آمريكا، انتشار بولتن با هدف گسترش و ارتقاى فعاليتهاى مركز و چاپ نشريه «دين و فرهنگ آمريكايى» كه هر شش ماه يكبار منتشر مىشود.
خبرها و وقايع
در سايت اينترنتى اين مركز بخشى با نام خبرها و حوادث به چشم مىخورد كه در صورت رجوع به اين بخش از اين سايت اكنون اين خبر را خواهيد ديد: كتاب جديد به زودى منتشر خواهد شد. جلد ششم و نهايى كتاب «سرود دينى در آمريكا: دين، موسيقى و فرهنگ عام»، اثر استفان مارينى، از سرى كتابهاى «نمايشات عام دين در آمريكا» توسط انتشارات دانشگاه ايلينويز منتشر خواهد شد. براى دسترسى به اطلاعات بيشتر به لينك كتابهاى ما در سايت مراجعه كنيد. مركز به عنوان بخش ديگرى از اهداف خود، در نوامبر امسال ميزبانى گردهمايى سالانه بررسى نتايج فعاليتهاى شش مركز فعال در زمينه دين در آمريكا را بر عهده گرفته است. براى دسترسى به اطلاعات بيشتر درباره اين شش مركز و مؤسسه به صفحات 9-4 خبرنامه سايت مراجعه كنيد.
درخواستهاى پذيرفته شده دانشجويان جديد از سوى مركز
اين مركز در سايت خود بخشى تحت عنوان درخواستهاى پذيرفته شده دانشجويان دارد كه در اين پيوند شبكهاى ليستى ازد انشجويان پذيرفته شده از سوى مركز ديده مىشود.
هم اكنون در اين بخش سايت، مركز ليستى از پذيرفتهشدگان براى سالهاى 5-2004 وجود دارد كه براى يافتن اطلاعات بيشتر مىتوان به صفحه دانشجويان جديد رجوع كرد.
بولتن پروژههاى مراكز و مؤسسات آماده استفاده است
بولتن پروژههاى مراكز و موسسات، فهرست آگاهى دهندهاى است از 30 مركز و مؤسسه كه هم اكنون مشغول انجام مطالعاتى در زمينه دين در آمريكا هستند. اطلاعات اين بولتن به طور سالانه به روز مىشود. براى به دست آوردن يك نسخه از اين بولتن به طور رايگان بايد با مؤسسه تماس گرفت.
مباحثات گردهمايى در آخرين شماره
R&ACدر شماره زمستان 2003 دين و فرهنگ آمريكايى به سئوالى كه در سال 1993 از سوى چهارتن از دانشجويان مطرح شد، پرداخته خواهد شد. سئوال مطرح شده اين بود: چشمانداز پيشروى دانشپژوهشى در دهه آينده چه خواهد بود؟
اكنون پس از گذشت يك دهه، تحليلها در مورد اينكه آينده چگونه مىتواند به سوى سودبخشى حركت كند و كوششهاى دانشپژوهانه را به ثمر برساند در اين همايش بررسى خواهد شد.
آشنايى با شبكه بين الاديان بريتانيا
شبكه بين الاديان بريتانياى كبير در تلاش است تا ارتباط مناسبى ميان جوامع بزرگ دينى در بريتانيا - مسيحيت، اسلام، بوديسم، هندوئيسم، جين، يهوديت، سيك و آيين زرتشت - برقرار سازد. اين شبكه 90 عضو را به هم پيوند مىدهد. اين 90 عضو عبارتند از نمايندگىهاى جوامع اديان بزرگ، سازمان بين الاديانى ملى، گروههاى بين الاديانى محلى، نهادهاى دانشگاهى و نهادهايى كه با آموزش چند آيينى سروكار دارند. هيات مؤسس اين شبكه افرادى از ميان نهادهاى مرتبط هستند.
اين شبكه به كمك اعضاى خود مىكوشد تا درك و احترام متقابل ميان اديان را در بريتانيا گسترش دهد، به نحوى كه تمامى اديان موجود در آن كشور بتوانند با يكپارچگى و وحدت به اعمال خود بپردازند. مبناى كار شبكه گفتگو و همكارى است، كه اصولا زمانى تحقق مىيابد كه ميان طرفين، روابط احترامآميز حاكم باشد و تفاوتهاى موجود سنتهاى دينى مختلف به رسميت شناخته شود.
علل نياز به شبكه
بريتانيا در كنار جوامع دينى با سابقهاى مانند مسيحيت و يهوديت، جوامع دينى قابل توجه ديگرى نيز دارد، و به اين اعتبار يكى از متنوعترين كشورها به لحاظ دينى است.
اين وضعيت بسيار مغتنم، فرصتهاى قابل توجهى را براى درك متقابل و ايجاد جامعهاى مبتنى بر ارزشهاى مشترك، در عين اذعان به تفاوتهاى اعتقادى و عملى، پديد آورده است. با اين همه، تفاوتهاى دينى و مذهبى در بريتانيا همچنان به چند دستگى مردمان مىانجامد و گاه موجب پيشداورى و عدم مدارا مىگردد. به همين دليل، بسيار مهم است كه شبكه، چارچوبى مشترك و غير فرقهاى را به پيروان اديان مختلف ارائه كند تا آنان در ضمن آن به بحث و تبادل نظر درباره دلمشغولىهاى مشترك بپردازند و به بيان ديدگاههاى مشترك و متفاوت سنتهاى اعتقادى خويش همت گمارند.
اين شبكه براى ايجاد ارتباطات بين الاديانى مناسب اقداماتى صورت داده است:
1 - راه اندازى خدمات اطلاع رسانى درباره جوامع دينى و موضوعات بين الاديانى،
2 - برقرارى ارتباط ميان نهادهاى بين الاديانى ملى و محلى بريتانيا و مشاركت دادن آنها در نشستها و انتشارات، مانند انتشار خبرنامه روز آمد بين الاديان ( UpdatInterfaith)،
3 - برگزارى نشستهاى ملى و منطقهاى، و مراسمى در ارتباط با جنبههاى خاص زندگى در يك بريتانياى چند آيينى،
4 - عرضه و انتشار دستور العملها و سر خطهايى كلى براى يك مواجهه مطلوب بين الاديانى.
برخى از كتب و نشرياتى كه در زمره محصولات پژوهشى اين شبكه به شمار مىآيند از اين قرارند:
1 - خبرنامه Intertaith
Upda 2 - دين در بريتانيا: راهنماى سال 2003 - 2001
3 - ايجاد ارتباط خوب با پيروان دينهاى مختلف؛ كتاب راهنما.
4 - كتاب راهنماى گفتگوى بين الاديان محلى
5 - مأموريتهاى تبليغى، گفتگو و مواجهه دينى
6 - گفتارى درباره روابط بين الاديان در بريتانيا
7 - آموزش عالى و هويت دينى دانشجويان
8 - در جستجوى ارزشهاى مشترك
9 - قانون، كفر و جامعه چند آيينى
شبكه بين الاديان بريتانيا، افزون بر كتابهايى كه منتشر كرده، به انتشار گزارشهايى نيز درباره همايش خود همت گمارده است. برخى از اين گزارشها بدين قرارند:
1 - هماهنگى در جامعه: طرحى جديد براى روابط بين الاديان؛ گزارشى از نشستى ملى در سال 2000.
2 - ايمان و خدمت به جامعه؛ گزارشى از نشستى ملى در سال 2001.
3 - روابط بين الاديان در بريتانيا، دهه آتى؛ گزارش كنفرانسى ملى در سال 2001.
4 - ايمان در سرزمين در حال دگرگونى؛ گزارش نشستى ملى در سال 1999.
5 - هزاره؛ گزارش نشستى در سال 1998.
6 - گسترش استراتژى بين الاديانى؛ فريضهاى براى جوامع دينى بريتانيا، گزارش كنفرانس ملى سال 1997.
7 - «جوامع دينى بريتانيا: شهروندان يكسان؟» نشست ملى در سال 1996.
8 - طراحى براى آينده: جوانان و روابط بين الاديان، نشست داخلى سال 1995.
9 - اماكن عبادى: كاركردها و خط مشىهاى اماكن مقدس در بريتانياى چند آيينى.
10 - دين در راديو و تلويزيون، 1994.
11 - فهرست سازمانهاى عضو شبكه.
12 - فهرست سازمانهاى ملى بين الاديانى.
13 - فهرست گروههاى بين الاديانى محلى و شوراهاى دينى.
منبع : دبیرخانه دین پژوهان کشور